Het Nietse Nergens


‘Zou er ooit een eind komen aan deze vijandige Vlore?’ vroeg Ella. ‘Dat moet toch wel’, zei Adje. ‘Een rivier eindigt altijd ergens. Tenzij hij in een cirkel loopt.’ Die gedachte vonden ze niet prettig. ‘Stel je voor dat we in een soort loop zitten’, zei Oeds. ‘Dat we gedoemd zijn om eeuwig rondjes te varen…’

Het Nietse Nergens:
Een merkwaardig en magisch fantasieverhaal voor 11-plussers.

Na haar ontsnapping uit een verschrikkelijk weeshuis ontmoet de gevoelige, vastberaden Ella aan de oever van de Vlere in de uitgestrekte bossen van Kelommelerveld heel toevallig Oeds, een wijze, omdenkende jongen met een grote fantasie en een zeer magische jas. Maar is het wel zo toevallig? Beiden blijken op zoek te zijn naar een Geheimzinnige Vrouw die een vloek over Oeds en over de weeskinderen van Kelommelerveld heeft uitgesproken. Beiden willen dat er voor eens en voor altijd een eind komt aan de lijdensweg die de vloek veroorzaakt. De weeskinderen worden mishandeld en kunnen niet ontsnappen en Oeds heeft een eeuwig blauw oog. Ze roepen de hulp in van Adje, een slimme, wetenschappelijke denker. Gedrieën gaan ze op zoek. Ze komen terecht in het magische Vlorië, waar niets normaal is. Alleen hun fantasie kan hen redden.

Het Nietse Nergens verhaalt -lichtelijk filosofisch- over de vage grens tussen fictie en werkelijkheid. Over de absolute waarheid die niet bestaat, want wat je concludeert uit dat wat je ziet en hoort is altijd, hoe dan ook, gekleurd. Het Nietse Nergens gaat, de titel zegt het al, over een oord dat nergens is en over een geschiedenis die dankzij de hoofdpersonen nooit heeft plaatsgevonden.

Gelukkig maar.

Marijke Mosterman, 2015.

Leave a Reply